dimecres, 10 de juny del 2015

Els cuc de seda!

El cicle de vida dels cucs és el següent:
  • Ous: són de color gris. Si són de color groc, els ous no estan fecundats.
  • Quan neixen: medeixen uns 2.5mm i són d’un color gris fosc.
  • Mengen: únicament morera. Menys a la primera fase de vida que poden menjar fins i tot enciam.
  • Creixen: durant la primera fase són grisos i a mesura que van creixen es tornen de color blanc. Després, a la següent fase, quan el cuc medeix 1 cm, ja són de color blanc i deixen anar més seda. Fan la primera muda, i canvien les mandíbules i la pell. Només menjen. Quan portin 4 mudes més, començaran a formar el capoll.
  • Capoll: creen una estructura feta de seda, on el cuc es posa a dins i comença a fer la metamorfosis. La primera seda es blanca, però després, es torna de diferents colors. A dins el cuc fa una muda i es converteix en crisàlida. poc a poc, la crisàlida agafa forma i de dins surt una papallona de color blanc.
  • Papallona: per fer un forat al capoll, utilitzen un suc que estova la carcassa i els fa més fàcil la sortida. La papallona envia sang a les ales per estirar-les i tenir-les desplegades. No vola. Depenent del sexe de la papallona, serà femella o mascle. Quan es troben s’uneixen per l’abdomen i el mascle fecundarà la femella. El mascle morirà i la femella pondrà ous.
Els cucs que va portar la Mariona Puig a la classe ja han fet la papallona i s'han aparellat.

Si en voleu saber més fes clic a l'enllàs https://www.youtube.com/watch?v=NoSeAH55H1g

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada