EXPERIMENTS SOBRE EL SÒL




L’HORT
TASQUES DE TARDOR

·      Preparar  el sòl.
El sòl és la capa que recobreix la terra. S’ha format a partir de l ‘erosió de les roques.  
El sòl és el substrat de la planta i, a més, li proporciona les substàncies que necessita per viure.

La constitució del sòl és un dels factors fonamentals per a obtenir unes bones collites.

És necessari tenir cura de la terra del nostre hort, procurant:
1.    No exhaurir els nodriments del nostre hort. (aportar-hi els adobs)
2.    Evitar de fer el mateix cultiu (rotacions i alternatives)
3.    Procurar de tenir sempre el sòl recobert (adob verd, quan no hi ha res conreat)
4.    Facilitar l’ aireació de la terra.
L’adaptació de les plantes de l’hort als diferents sòls és relativament àmplia, però sempre és important, abans de començar la preparació de la terra fer-ne una anàlisi.

·      RECOLLIDA DE MOSTRES DE SÒL
Primer cal conèixer quin tipus de terra tenim al nostre hort. Observem si tenim el mateix tipus de terra a tot arreu i em prendrem mostres de les diferents terres.
Per agafar la mostra, en recollirem petites quantitats diverses vegades i de llocs diferents distribuïts en zigzag sobre la parecel.la. Les de cada tipus de terra en posaran juntes en una bossa.

Preparació de la mostra.: posarem la terra a assecar sobre una safata. Una vegada seca s’aixafarà amb un curró a fi d’homogeneïtzar la mostra. Per la qual cosa s’hauran de separar totes les partícules grosses, d’una grandària superior a 2mm, anomenades sorres grosses o grava, mitjançant un sedàs.

Les mostres ja preparades es posen en recipients amb etiquetes on s’hi especificarà:
o   Tipus de sòl
o   Conreu  que hi havia
o   Número de la mostra
o   Profunditat on s’ha arribat en la recollida

·      ANÀLISI DE LA TXTURA DEL SÒL

El sòl el componen argiles, llims, sorres i matèria orgànica.


CM l’anàlisi del sòl es farà de forma visual i tàctil (veure fitxa experiametal)

CS es pot fer l’anàlisi químic del sol





EXPERIENCIA 1º

OBJECTIU: Determinar la textura del sòl
MATERIAL: Mostres de terra de l’hort, pots transparents i aigua.

Mètode:
1.    Dins d’un pot de vidre posar 1/4 de terra i omplir d’aigua fins una 3/4  part. Tapar hermèticament.
2.    Remenar durant 5 minuts, amunt i avall sense parar.
3.    Deixar el pot en un lloc quiet.
4.    Observar què succeïx.


·      A cap de poca estona ja s’observa la sedimentació al fons del recipient d’unes partícules granuloses ; són les sorres o graves que, perquè son les partícules més grosses, se sedimenten o es dipositen abans.
·      Amb més temps s’hi aniran dipositant  els llims de color més aviat fosc i,
·      fins  després d’unes hores, no se sedimentaran les argiles en dissolució que triguem més a sedimentar.
·      L’humus o matèria orgànica queda en suspensió o surant a la superfície de l’aigua.

Creus que la terra que tenim a l’hort és bona per el creixement de plantes o hortalisses?

______________________________________________________________________________________________________________________________
EXPERIENCIA 2º
OBJECTIU: Determinar la textura del sòl
MATERIAL: Mostres de terra de l’hort i aigua.

Mètode:
1.    Humitegem la terra amb aigua i li donem consistència de fang: tot seguit fem un filament o  xurro.

2.    Intentem que els filament tinguin un diàmetre d’uns tres mil·límetres. Es poden fer anells amb aquest filament?


3.    Ara fem filaments d’1mm de diàmetre. Es poden fer anells?



Amb els resultats podem classificar la textura de la terra.

A.    Terres sorrenques. Es poden fer filaments de 3 mil·límetres de diàmetre.
B.    Terres sorrenques-llinoses. Podem fe filaments de i 3mm i els anells es trenquen.
C.   Terres llinoses, Es poden fer filaments de 3 mil·límetres i  d’1 mil·límetre  de diàmetre però quan fem els anells es trenquen.
D.   Terres argiloses. Es poden fer filaments de 3 mil·límetres i  d’1 mil·límetre  de diàmetre i també anells.

Com és la terra que tenim a l’hort?
____________________________________________________________________________________________________________________________


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada