L’HORT
TASQUES DE
TARDOR
·
Preparar el sòl.
El sòl és la capa que recobreix la terra. S’ha format a partir de l ‘erosió
de les roques.
El sòl és el substrat de la planta i, a més, li proporciona les substàncies
que necessita per viure.
La constitució del sòl és un dels factors fonamentals per a obtenir unes
bones collites.
És necessari tenir cura de la terra del nostre hort, procurant:
1.
No exhaurir els nodriments del nostre hort. (aportar-hi
els adobs)
2.
Evitar de fer el mateix cultiu (rotacions i alternatives)
3.
Procurar de tenir sempre el sòl recobert (adob verd, quan
no hi ha res conreat)
4.
Facilitar l’ aireació de la terra.
L’adaptació de les plantes de l’hort als diferents sòls és relativament
àmplia, però sempre és important, abans de començar la preparació de la terra
fer-ne una anàlisi.
· RECOLLIDA DE MOSTRES DE SÒL
Primer cal conèixer quin tipus de terra tenim al nostre hort. Observem si
tenim el mateix tipus de terra a tot arreu i em prendrem mostres de les
diferents terres.
Per agafar la mostra, en recollirem petites quantitats diverses vegades i
de llocs diferents distribuïts en zigzag sobre la parecel.la. Les de cada tipus
de terra en posaran juntes en una bossa.
Preparació de la mostra.: posarem la terra a assecar sobre una safata. Una
vegada seca s’aixafarà amb un curró a fi d’homogeneïtzar la mostra. Per la qual
cosa s’hauran de separar totes les partícules grosses, d’una grandària superior
a 2mm, anomenades sorres grosses o grava, mitjançant un sedàs.
Les mostres ja preparades es posen en recipients amb etiquetes on s’hi
especificarà:
o
Tipus de sòl
o
Conreu que hi
havia
o
Número de la mostra
o
Profunditat on s’ha arribat en la recollida
· ANÀLISI DE LA TXTURA DEL SÒL
El sòl el componen
argiles, llims, sorres i matèria orgànica.
CM l’anàlisi del sòl es farà de
forma visual i tàctil (veure fitxa experiametal)
EXPERIENCIA 1º
OBJECTIU: Determinar la textura
del sòl
MATERIAL: Mostres de terra de
l’hort, pots transparents i aigua.
Mètode:
1.
Dins d’un pot de vidre posar 1/4 de terra i omplir
d’aigua fins una 3/4 part. Tapar
hermèticament.
2.
Remenar durant 5 minuts, amunt i avall sense parar.
3.
Deixar el pot en un lloc quiet.
4.
Observar què succeïx.
· A cap de poca estona ja
s’observa la sedimentació al fons del recipient d’unes partícules granuloses ;
són les sorres o graves que, perquè
son les partícules més grosses, se sedimenten o es dipositen abans.
· Amb més temps s’hi
aniran dipositant els llims de color més aviat fosc i,
· fins després d’unes hores, no se sedimentaran les argiles en dissolució que triguem
més a sedimentar.
· L’humus o matèria
orgànica queda en suspensió o surant a la superfície de l’aigua.
Creus que la terra que tenim a l’hort és bona per el creixement de plantes
o hortalisses?
______________________________________________________________________________________________________________________________
EXPERIENCIA
2º
OBJECTIU: Determinar la textura
del sòl
MATERIAL: Mostres de terra de
l’hort i aigua.
Mètode:
1.
Humitegem la terra amb aigua i li donem consistència de
fang: tot seguit fem un filament o
xurro.
2.
Intentem que els filament tinguin un diàmetre d’uns tres
mil·límetres. Es poden fer anells amb aquest filament?
3.
Ara fem filaments d’1mm de diàmetre. Es poden fer anells?
Amb els resultats podem classificar la textura de la terra.
A.
Terres sorrenques. Es poden fer filaments de 3
mil·límetres de diàmetre.
B.
Terres sorrenques-llinoses. Podem fe filaments de i 3mm i
els anells es trenquen.
C.
Terres llinoses, Es poden fer filaments de 3 mil·límetres
i d’1 mil·límetre de diàmetre però quan fem els anells es
trenquen.
D.
Terres argiloses. Es poden fer filaments de 3
mil·límetres i d’1 mil·límetre de diàmetre i també anells.
Com és la
terra que tenim a l’hort?
____________________________________________________________________________________________________________________________
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada