la gelatina


  QUÈ ÉS LA GELATINA

Des dels punt de vista químic, la gelatina és una substància d’origen animal formada per proteïnes i utilitzada en el món de l’alimentació. S’extreu del pells, ossos i altres teixits animals mitjançant tractament amb àlcalis i amb àcids.
És molt fàcil de digerir i, encara que sigui cent per cent proteïna, el seu valor nutritiu és incomplert, atès que és deficient en certs aminoàcids essencials.

En el comerç, s’hi pot trobar preparada juntament amb sucre, colorants i saboritzants.

En els animals, la gelatina no existeix com a component, sinó que s’obté del col·lagen, el seu precursor insoluble. En el col·lagen, la unitat bàsica està formada per tres cadenes de polipèptids, enrotllades en forma d’hèlix i estabilitzades per unions intramoleculars. Això fa que el col·lagen exhibeixi propietats mecàniques úniques i formi l’estructura de teixit conjuntiu, la pell i els ossos dels animals.

La conversió del col·lagen insoluble a la gelatina soluble constitueix la transformació essencial de la seva elaboració industrial.

La gelatina seca en contacte amb un líquid, l’absorbeix i s’infla. En escalfar el líquid, es forma un sol (sistema col·loïdal d’aspecte sòlid). L’estat de gel és reversible a l’estat de sol si augmenta la temperatura.

QUÈ PODEM FER
Mostrar els materials  de la sessió experimental (gelatina feta, gelatina en pols, aigua) i preguntar:
·         Quines diferències o semblances veus en els dos estats de la gelatina?

·         Quines manipulacions et suggereixen?

·         La intenció és posar en comú els coneixements que ja tenen, compartir idees sobre com deu estar feta i passar a representar, amb material divers, com ens imaginen la gelatina, i què deu passar quan entra en interacció amb aigua calenta i després es deixa refredar.


Materials per la representació  química de les mol·lecules:

Peces de lego, boles de colors i formes diferents que es poden connectar, canyes , cordills ...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada