QUÈ ÉS LA
GELATINA
Des dels punt de vista químic, la gelatina és una substància d’origen
animal formada per proteïnes i utilitzada en el món de l’alimentació. S’extreu
del pells, ossos i altres teixits animals mitjançant tractament amb àlcalis i
amb àcids.
És molt fàcil de digerir i, encara que sigui cent per cent proteïna, el seu
valor nutritiu és incomplert, atès que és deficient en certs aminoàcids
essencials.
En el comerç, s’hi pot trobar preparada juntament amb sucre, colorants i
saboritzants.
En els animals, la gelatina no existeix com a component, sinó que s’obté
del col·lagen, el seu precursor insoluble. En el col·lagen, la unitat bàsica
està formada per tres cadenes de polipèptids, enrotllades en forma d’hèlix i
estabilitzades per unions intramoleculars. Això fa que el col·lagen exhibeixi
propietats mecàniques úniques i formi
l’estructura de teixit conjuntiu, la pell i els ossos dels animals.
La conversió del col·lagen insoluble a la gelatina soluble constitueix la
transformació essencial de la seva elaboració industrial.
La gelatina seca en contacte amb un líquid, l’absorbeix i s’infla. En
escalfar el líquid, es forma un sol (sistema col·loïdal d’aspecte sòlid).
L’estat de gel és reversible a l’estat de sol si augmenta la temperatura.
QUÈ PODEM FER
Mostrar els materials de la sessió
experimental (gelatina feta, gelatina en pols, aigua) i preguntar:
·
Quines diferències o semblances veus en els
dos estats de la gelatina?
·
Quines manipulacions et suggereixen?
·
La intenció
és posar en comú els coneixements que ja tenen, compartir idees sobre com deu
estar feta i passar a representar,
amb material divers, com ens imaginen la gelatina, i què deu passar quan entra
en interacció amb aigua calenta i després es deixa refredar.
Materials per la representació
química de les mol·lecules:
Peces de lego, boles de colors i formes diferents que es poden connectar,
canyes , cordills ...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada