L'ull, òrgan de la visió
La vista és el sentit que ens proporciona una millor informació del món que ens envolta. Els ulls són els òrgans del sentit de la vista. La llum entra a l’ull a través de la pupil·la i el cristal·lí, una lent que projecta la imatge sobre la retina. La informació de la imatge s’envia a l’encèfal a través del nervi òptic. A la part exterior de l’ull hi ha:
- Les parpelles: Són com unes portes de pell que s’obren i es tanquen. Serveixen per protegir els ulls de la llum i de la pols.
- Les pestanyes: són unes files de pèls que hi ha a l’extrem de les parpelles. Eviten que entri pols o sorra als ulls.
- La cella: esta formada pels pèls situats damunt de les parpelles. Eviten que les gotes de suor o aigua caiguin als ulls.
- El lacrimal: és la bosseta que produeix les llàgrimes, les llàgrimes serveixen per rentar l’ull.
Mecanismes i defectes de la visió
Els mecanismes de la visió:
Quan rajos de llum arriben a l’ull, atravessen el cristal·lí. Aquest els desvia i després de creuar-se, projecten una imatge més petita i invertida sobre la retina.
Algunes persones tenen defectes de visió. Alguns d’aquests defectes són:
Miopia: Es produeix quan l’ull és més llarg del normal. La imatge no es forma a la retina sinó més endavant. Els miops no hi veuen bé de lluny.
Hipermetropia: Es produeix quan l’ull és més curt del normal. La imatge no es forma sobre la retina sinó més endarrere. Els hipermetrops no hi veuen bé de prop.
Altres defectes òptics són l'astigmatisme i l'estrabisme. Tots es corregeixen amb ulleres.
La ceguesa és produeix quan un ull no pot captar els estímuls visuals o bé quan no els pot enviar al cervell. La ceguesa pot ser total o proporcional.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada